img

Школа вакцинації для медичних сестер

З добрими емоціями знання засвоюються краще. Проведення «Школи вакцинації для медичних сестер» чи навчання у ній, в цьому році стало викликом.

Адже оновлювати знання і сертифікати з імунопрофілактики необхідно щороку.

Добре якщо це досвідчена медсестра і для неї у даній ситуації, можливо достатньо пройти таке навчання онлайн. А якщо це медичні сестри з невеликим досвідом у пункті вакцинації? А вакцинувати треба! У Дитячому Центрі Здоров'я ім. Анни Мазуренко медичні сестри щороку проходять навчання з вакцинації. Але у цьому році ми не лише вчилися, але і ділилися знаннями.

Ми ризикнули та провели Школу наживо!

З маленьким уточненням: лише за УМОВИ ТЕСТУВАННЯ на CОVID! Для усіх без винятку: і лекторів і учасників. Зі свого боку ми забезпечили усі умови безпечного простору.

Виявилося, що медичні сестри так скучили за живим спілкуванням та практичними тренінгами, що на Школу записалися і досвідченні і менш досвідченні. І це прекрасно!

Дві суботи 28 листопада та 5 грудня – це два чудових дні, два модулі не лише навчання і тренінгу, а прекрасної фахової комунікації, творення іншої культури спілкування між медичними сестрами.

Програма Школи була доволі насиченою: від базових засад імунопрофілактики, правових аспектів, інфекційної безпеки і утилізації, важливої документації, ролі емоційного інтелекту у спілкуванні, цікавих кейсів, невідкладної допомоги до безпосереднього відпрацювання техніки введення вакцин. Навчання проведено із застосуванням сучасних технологій і рекомендацій.

Проте, найцікавішим було завершення – це залік з ситуаційною задачею і тестування. На таке залікове заняття могли прийти і безпосередні керівники учасників навчання. Тривога, яка передувала на початку заліку, змінилася впевненістю і радістю від набутих нових знань і умінь за спільною роботою.

Кожна учасниця отримала поважний сертифікат з підписами усіх лекторів/тренерів. Який реально ЗДОБУЛА і ЗАСЛУЖИЛА.

Особливо приємно, що поряд з поважними лекторами своїми знаннями ділилися і практикуючі медичні сестри. Усі мали нагоду невимушено спілкуватися і між собою і з спікерами. Такі, на перший погляд, дрібниці, важливі для медичних сестер і розуміння поваги до їхньої праці зі сторони інших колег - медиків.

Формат цієї Школи – це приклад поваги до фаху медсестри і можливість відчуття важливості у професії і спільноті. Важливість у спільноті буде відчутнішою через виклики у суспільстві. Адже нам тепер потрібно більше фахових медсестер, які знаються на вакцинації. Ми віримо, настане такий день, і обов’язкові щеплення проводитиме медична сестра самостійно. Для цього треба вчитися, удосконалюватися.