img

Жінки потребують нашої допомоги, — як працює мобільна гінекологічна бригада в Івано-Франківську

У Івано-Франківській області розпочала свою роботу мобільна гінекологічна бригада від Фонду ООН у галузі Народонаселення. Команда лікарів та медсестер виїжджає у віддалені куточки області для проведення кваліфікованих медичних обстежень.

Вже понад місяць команда лікарів Івано-Франківського обласного перинатального центру виїжджає у важкодоступні місця області — проводити якісні медичні обстеження жінок.

«Жінки, які проживають у віддалених районах, незалежно від того звідки вони приїхали, не завжди можуть доїхати в перинатальний центр, не завжди лікарі на місцях можуть надати кваліфіковану допомогу, саме для цього були створені мобільні бригади, які можуть приїхати у будь-який населений пункт», — розповідає акушер-гінеколог, доцент кафедри акушерства і гінекології Івано-Франківського національного медичного університету Оксана Островська.

Вже два дні поспіль мобільна бригада працює у санаторії, де проживають жінки, які вимушено переїхали в Івано-Франківську область через війну. Лікар розповідає, що тут є жінки з Донецької області та з Маріуполя: «Певний час вони були позбавлені медичної допомоги, раніше ще через covid-19, потім переїжджали з місця та місця. Зараз вони особливо потребують планових профілактичних оглядів лікарів різних спеціалізацій і, звичайно, акушера-гінеколога».

В мобільній бригаді працює лікар-гінеколог, сімейний лікар або терапевт та медсестра. Медики проводять УЗД-дослідження, консультують з питань жіночого здоров'я, з питань захворювань, що передаються статевим шляхом, а також надають медичну та психологічну підтримку постраждалим від домашнього насильства.

«Ми бачимо, що у жінок, від початку повномасштабного вторгнення, є проблеми, пов'язані із психологічним станом, що відображається на функціях жіночого здоров'я. Важливо провести профілактичний огляд і вчасно запобігти розвитку хвороби. Я радію, що ми маємо таку можливість їм допомогти в цьому. Вони дуже відкриті, хочуть цієї допомоги та хочуть контактів, куди можна звернутись далі. Певне лікування ми можемо призначити на місці, але якщо бачимо підозри на злоякісні процеси, тоді скеровуємо жінку на вищий рівень надання медичної допомоги та в будь-який час вона може звернутись до нас — в Івано-Франківській обласний перинатальний центр», — додає лікар-гінеколог Оксана Островська.

Якщо ж вам потрібна допомога мобільної бригади, яка працює в Івано-Франківській області, звертайтеся за номером: 0342 53 25 10. Такі ж мобільні гінекологічні бригади працюють і в інших областях Західної та Центральної частини України (Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Тернопільській, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Чернівецькій, Хмельницькій та Рівненській).

Фахівці оснащені спеціальним медичним обладнанням, медикаментами, засобами контрацепції, тестами на ВІЛ, гепатити та захворювання, що передаються статевим шляхом. Бригади націлені на те, щоб допомогти внутрішньо переміщеним особам з регіонів, де тривають активні бойові дії.

Проєкт реалізується командою спеціалістів обласних перинатальних центрів за фінансування Фонду ООН у галузі народонаселення та координацією Благодійного фонду «Інститут розвитку сім'ї та дитини».